Dzieci gotują Dzieci w ogrodzie Wszystkie kategorie

Miód z mniszka

6 maja 2010

 

Nie spodziewałam się tak zimnych dni w maju. Wieczorem znów dogrzewamy się ciepłem ognia w kominku. Przyjemnie jest siedzieć wtedy w ciepłym pokoju, patrzeć na deszcz za oknem i świeżą zieleń w ogrodzie. Na stoliku czeka stosik nowych książek, a w kubku paruje herbata. Od kilku dni herbata w naszym domu jest szczególnie dobra, dodajemy bowiem do niej – sporządzony w czasie ostatniego weekendu – miód z kwiatów mniszka lekarskiego.

Miód z mniszka lekarskiego

Nie ukrywam, że trochę kwiatów można było bez trudu znaleźć w naszym ogrodzie, na szczęście nie aż tyle by wystarczyło do sporządzenia miodowego syropu. Wsiedliśmy więc na rowery i na kwiatowe zbiory wybraliśmy się na pobliską łąkę.

Łąka

Nazbieraliśmy cały koszyczek żółtych kwiatów. To ilość wystarczająca na ok. 3 słoiki miodu.

wiklinowy koszyczek z mleczami

Cieszę się, że koszyczek, który sama uplotłam na warsztatach wikliniarskich znalazł praktyczne zastosowanie i nasze mniszki dowieźliśmy bez szwanku do domu:)

Mniszki lekarskie w drodze do kuchni

W kuchni, usunęliśmy resztki łodyżek, kwiaty mocno przepłukaliśmy i sparzyliśmy litrem wody. Całość zostawiliśmy pod przykryciem do następnego dnia. Później wystarczyło odcedzić wszystko przez gazę, kwiaty wyrzucić, a do wywaru dodać pokrojoną w kostkę pomarańczę, sok z cytryny, ok. 750 g cukru i gotować całość na wolnym ogniu przez ok. 2 godz. Syrop należy mieszać i czekać aż trochę zgęstnieje, a nadmiar wody odparuje.

Jak ugotować miód z mniszka

Później wystarczy przelać go do słoiczków i postawić w ciemnym miejscu choć wątpię czy ma szansę postać dłużej.

Miód z mleczy w naszej spiżarni

Jeden z naszych słoików już wytraca powoli swoją zawartość. Miód dodajemy do herbaty i smarujemy nim chleb…

Kanapka z mniszkiem lekarskim

Podobno świetnie pomaga wszystkim przeziębionym, kaszlącym i leczy drapanie w gardle, a na pewno poprawia nastrój w pochmurne i trochę zimne majowe dni:)

zagadka

Podobne Wpisy

Komentarze

  • Odpowiedz przepisy kulinarne 7 maja 2010 o 16:49

    Co roku robię syrop z kwiatów mniszka lekarskiego, czyli popularnego mlecza. Pozwala mi to utrzymać zdrowie do następnego sezonu. Doskonały przy wszelkich przeziębieniach i przy kaszlu. Pozdrawiam 🙂

  • Odpowiedz Rodzinkaxl 9 maja 2010 o 20:49

    W zeszłym roku także robiliśmy miód i uważam to za ciekawą alternatywę dla klasycznego, zwłaszcza tak jak Wy go podajecie – na chlebie. Wasz miodek wygląda bardzo smakowicie i kusi, oj kusi. Ale miodek miodkiem – ja jestem również pełna podziwu dla owego samodzielnie zrobionego koszyczka! Wielkie brawa!!!!

  • Odpowiedz be.el 9 maja 2010 o 21:04

    My też zrobiliśmy:) I jest również przepyszny:)

  • Odpowiedz Agnieszka (Pikinini) 12 maja 2010 o 06:53

    Widzę, że tyle osób przygotowuje ten miodek. Super! Pozdrawiam Was serdecznie:)

    Magdo, ja też cieszę się z koszyczka. Robiłam go ze 4 godz ale z bliska lepiej mu się nie przyglądać;)

  • Odpowiedz tlingita 14 maja 2010 o 14:05

    Pierwsze słyszę! Koniecznie muszę spróbować zrobić taki miód, bo brzmi i wygląda świetnie.
    Pozdrawiamy wiosennie i deszczowo… 🙂

  • Odpowiedz Agnieszka (Pikinini) 14 maja 2010 o 23:51

    tlingito,
    nie zapomnijcie pochwalić się efektem:)
    W tym roku zdążyłyśmy wreszcie zebrać mlecze przed deszczami, no i zanim zamieniły się w dmuchawce.

  • Odpowiedz pszczelarz 6 czerwca 2010 o 16:35

    szczerze powiedziawszy znam ten przepis, ale miodem nie można tego nazwać, jest to raczej syrop mniszkowy na bazie cukru (w tym przepisie mamy 3/4 kg!!!)…

    oryginalny miód mniszkowy jest zupełnie inny (wiem, bo na taki nasza pasieka jest co roku nastawiona, a niedawno go wybieraliśmy).

    Oryginalny miód mniszkowy pozwala, oprócz zachowania dobrago stanu zdrowia, na dosyć spore odciążenie organizmu w przemianie tłuszczowej, gdyż przy jego spożywaniu wzmaga się produkcja żółci… pozatym miód ten uznawany jest za pewnego rodzaju naturalny antybiotyk

    taki syrop mniszkowy posiada oczywiście pewne walory smakowe i zdrowotne, jednak udział pszczoły pod pewnymi względami jest niezastąpiony – nikt nie jest w stanie podrobić miodu tak, aby nie było to zauważalne dla osób, które używają go od na codzień…

    dlatego drodzy blogowicze, jeśli macie gdzieś w swoim rejonie ZAUFANYCH pszczelarzy, byćmoże posiadają oni ten gatunek miodu… naprawdę sami się przekonajcie jaka jest to róznica… warto!

  • Odpowiedz Majowy land art | Pikinini 1 maja 2011 o 16:19

    […] Z mniszka lekarskiego, ugotowaliśmy w zeszłym roku pyszny miód. […]

  • Odpowiedz anna 7 lipca 2015 o 11:46

    Dzięki za wskazówki do zrobienia wlasnego syropu z mniszków lekarskich, Ta roślina jest przecież tak powszechna w Polsce, a wyroby z niej choćby pyszny miod, ktory ma mnóstwo cennych substancji i wlaściwości leczniczych jest tak malo znany. Czas to zmnieć 🙂

  • Pozostaw odpowiedź Agnieszka (Pikinini) Anuluj Odpowiedź