Dzieci gotują Wszystkie kategorie

Salmon in pastry i chipsy pietruszkowe

6 marca 2011

 

Jednym z najłatwiejszych i najprzyjemniejszych sposobów na przyswajanie obcego języka, jest chyba gotowanie wg obcojęzycznych przepisów – takich jak te z książki kucharskiej Annabel Karmel. Dziewczynki miały okazję dowiedzieć się czym różni się 1 tsp od 1 tbsp, a ja – co oznacza słowo „parsnip”. W praktyce trudno chyba znaleźć pasternaka w polskich warzywniakach, dlatego zamiast z niego, zrobiłyśmy pyszne chipsy z pieruszki!

Przepis na chipsy z pietruszki

Chipsy z pietruszki

Na obiad nie było zwykłego łososia, ale salmon in pastry w kształcie zgrabnie uformowanej rybki:)

Przepis na łososia w cieście

Wystarczą filety z łososia, ciasto francuskie, szpinak (my zamieniłyśmy go na rukolę), cebulka, parmezan, ser ricotta, jajko, przyprawy i niewielkie zdolności rzeźbiarskie;)

Salmon in pastry

Have fun cooking!

/

Podobne Wpisy

Komentarze

  • Odpowiedz Pemberley 6 kwietnia 2011 o 09:59

    Skusiły nas czipsy pietruszkowe ( my tu mamy problem z jej kupieniem, więc będzie jak przykazali z pasternakiem) , a książeczka właśnie do nas dotarła. Bardzo lubie wydania DK, potrafia w jednym zdaniu powiedziec dzieciom cos, co ja jako dorosla czuje sie w obowiazku wytlumaczyc „od Adama i Ewy” 🙂

  • Odpowiedz Agnieszka (Pikinini) 6 kwietnia 2011 o 20:54

    My na pasternaka czaimy się latem. Będziemy w UK więc na pewno wypróbujemy te czipsy w wersji oryginalnej:)
    Smacznego!

  • Odpowiedz