Dzieci gotują Dzieci w ogrodzie Wszystkie kategorie

Kandyzowane fiołki

25 kwietnia 2010

 

Pamiętacie naszą wiosenną sałatkę ze stokrotkami?

W tym roku do naszej kwiatowej diety wprowadziłyśmy też fiołki. Surowe kwiatki można również dodawać do sałatek, my jednak przyrządziłyśmy płatki kandyzowane.

W zeszłym roku zasadziłyśmy na skalniaku małą kępkę fiołków, które pięknie się rozrosły.

Fiołki na skalniaku

Mamy też w ogródku fiołki o białym kolorze, które jednak bardzo zaskoczyły nas tegoroczną barwą płatków. Rosną w towarzystwie niebieskiego barwinka, który „zaraził” je chyba niebieską barwą. Białe kwiaty mają niebieskie kropki!

Fiołki nakrapiane

Oszczędziłyśmy je jako lokalną ciekawostkę ogrodniczą;) a ich fioletowych braci zebrałyśmy do miseczki.

Po opłukaniu i przesuszeniu, maczałyśmy kwiatki w białku z dodatkiem łyżeczki wody i obsypywałyśmy przesianym cukrem pudrem.

Całość zbiorów, rozłożona na papierze do pieczenia, powędrowała na ponad godzinę do piekarnika (ok. 60–70 stopni).

Kandyzowanie fiołków

Po wyjęciu z pieca, większość fiołków niestety od razu została schrupana. Reszta ozdobiła nasz deser z galaretki.

Kandyzowane fiołki z galaretką

Kandyzowanymi fiołkami można ozdabiać lody – zwłaszcza śmietankowe – i oczywiście cokolwiek nam przyjdzie do głowy:)

 

Świeże kwiatki można dodać również do herbaty. Ich napar uspokaja podobno nerwy i leczy z bezsenności. Jeśli mamy katar dodajmy jeszcze kilka zielonych listków, w celu złagodzenia objawów przeziębienia.

/

Podobne Wpisy

Komentarze

  • Odpowiedz Rodzinkaxl 26 kwietnia 2010 o 08:04

    Oczywiście, że pamiętamy wiosenną sałatkę ze stokrotkami – wtedy poznaliśmy Was – przyciagnięci tym niezwykłym pomysłem 😀 Tych świetnych pomysłów jest tutaj wbród i to między innymi czyni ten blog tak wspaniałym 🙂 Kandyzowane fiołki też kuszą! Śliczne zdjęcia, a skalniak – fiu fiu, pozazdrościć 🙂 Pozdrawiamy serdecznie!

  • Odpowiedz