Dzieci w ogrodzie Z wizytą

Kilka naturalnych sposobów na podniesienie odporności

22 marca 2020
Syrop z czarnego bzu

Odporność budujemy długotrwale i na bardzo różne sposoby. Wpływ na nią mają nasze geny, środowisko w którym żyjemy, sposób odżywiania, aktywność ruchowa i jeszcze wiele różnych czynników. W czasie kiedy piszę ten post, znaczenie odporności jeszcze wzrosło. Chcemy podzielić się więc z Wami, kilkoma naszymi sposobami na jej szybkie podniesienie.

Zanim odeślę Was na bloga Naturnik, gdzie o moja siostra pisze o pokrzywie, syropie z kwiatów czarnego bzu (dzięki niej stale się nim raczymy!) i igłach sosnowych, zatrzymam Was na chwilę u nas.

Co jeszcze możemy zrobić dla swojej odporności, siedząc w domu (#zostanwdomu) i mając do dyspozycji ogródek lub pobliskie spacery w odludnych miejscach?

1. Owsianka na śniadanie

Pożywna, ciepła, pełna witamin i minerałów. Danie stwarzające nieograniczone możliwości dodawania do niej różnych składników, które jeszcze dodatkowo mogą nam pomóc w walce z wirusami. My górskie płatki owsiane gotujemy zazwyczaj z bananem lub jabłkiem. Dodajemy mleko lub masło z orzeszków ziemnych, spirulinę, miód, mnóstwo różnych nasion (chia, słonecznik, dynia), orzechy, migdały, jagody goi. Z innych owoców najchętniej wzbogacamy naszą owsiankę kiwi, granatem lub borówkami.

W kubku na zdjęciu widać jeszcze ziołową herbatę (często pokrzywa) z dodatkiem hyćki (to nasza wielkopolska nazwa syropu z kwiatów czarnego bzu).

Owsianka z bananami i granatem

2. Kiełki

Mamy własną kiełkownicę, którą sami wpisaliśmy kiedyś na naszą ślubną listę prezentową. Kiełkownica ma już więc baaardzo dużo lat i świetnie nam służy. Nie zawsze z niej korzystamy ale teraz naprawdę intensywnie. Kiełki, które widzicie na zdjęciu to rzeżucha i rzodkiewka. Mają dopiero 1 dzień ale już prawie nadają się do jedzenia. Nasiona na kiełki możecie w szybki sposób zamówić w Internecie. My też tak właśnie uzupełniliśmy nasze zapasy.

Kiełki w kiełkownicy

3. Własna grządka lub rośliny dziko rosnące

Mamy w ogródku własne grządki warzywne. Teraz warto o nie jeszcze lepiej zadbać. My właśnie cieszymy się z kiełkującego czosnku, który posadziliśmy późną jesienią. Przy okazji, ze zdziwieniem odkryłam, rosnącą wertykalnie na jednym z naszych kompostowników, gwiazdnicę pospolitą. Świetnie nadaje się na sałatki czy zupę! Dostarcza wszystkiego co nam potrzebne na przednówku. Pomyśleć, że niektórzy zwalczają ją we własnych ogródkach herbicydami 🙁

O zbieraniu  wykorzystywaniu innych ciekawych roślin dziko rosnących, przeczytacie również na blogu Naturnik.

Gwiazdnica i czosnek

4. Sok z brzozy

Brzoza to bardzo pospolite drzewo. Znajdziecie ją wszędzie. Na naszej działce rośnie ich ok. 20 sztuk. i choć często narzekamy na to jak „śmieci” swoimi nasionami czy liśćmi, to właśnie ona może nas teraz poratować swym cennym sokiem. Zbiera się go właśnie na przełomie marca i kwietnia. O tej porze roku, wystarczy obciąć nawet małą gałązkę by po prostu się napić.

Sok z brzozy

Odsyłamy Was też do bloga Naturnik i do innych naszych wpisów, które może zainspirują Was do własnych poszukiwań.

A jakie sposoby na podniesienie odporności Wy stosujecie?

Podzielcie się z nami w komentarzach, na FB lub naszym Instagramie.

Podobne Wpisy

Komentarze

Odpowiedz